Waarom mislukken zoveel HR projecten? Je kunt geen huis bouwen vanaf de tweede verdieping, en hetzelfde geldt voor HR-projecten. Veel HR-projecten slagen niet omdat HR-teams te snel van start gaan zonder een goed doordacht plan. De intenties zijn altijd goed: HR wil problemen oplossen, bijdragen aan de organisatie en impact maken. Maar om een probleem écht effectief aan te pakken, moet je eerst volledig begrijpen wat het probleem is en wat de onderliggende oorzaken zijn.
Daar gaat het vaak mis. Het gebeurt keer op keer: een enthousiast HR-team investeert snel in een veelbelovende nieuwe tool die álles belooft op te lossen, in de hoop dat deze alle operationele uitdagingen de baas wordt. Maar in de praktijk lost zo’n tool meestal niets op—het creëert juist meer verwarring. Het echte probleem ligt vaak niet in wat zichtbaar fout gaat, maar dieper in de processen en structuren van de organisatie.
Een probleem proberen op te lossen zonder de kern te begrijpen, is alsof je prachtige gordijnen ophangt op de tweede verdieping van een huis waarvan de fundering nog niet is gelegd.
Wil je voorkomen dat een gebrek aan analyse, planning en afstemming leidt tot frustraties bij gebruikers, integratieproblemen en uiteindelijk een mislukking van je investering en inspanningen? Lees dan verder.
Een HRTech-strategie die echt werkt en waarde toevoegt, bouw je stap voor stap. Dit zijn de vier belangrijkste stappen:
De komende weken neem ik je stap voor stap mee door dit proces. Voor elke stap schrijf ik een apart artikel waarin ik, samen met mijn team, inzichten deel uit onze jarenlange ervaring met HR-transformatieprojecten.
De eerste stap is het ontwerpen en plannen van jouw "HR-huis." Hier leg je de blauwdruk vast voor jouw ideale HR-structuur.
Je start met een heldere visie en bouwt deze in gedachten, stap voor stap, alsof je een huis ontwerpt: Heb je meerdere verdiepingen nodig? Wil je veel natuurlijk licht of juist meer privacy? Ga je voor open ruimtes of liever afgesloten kamers? En natuurlijk, wat is je budget?
In HR-termen betekent dit:
Zo zet je een stevige fundering neer voor jouw HR-transformatie.
Met het beeld van je ideale HR-huis in gedachten is het tijd om keuzes te maken over de details.
Hoeveel ramen en deuren wil je? Welke vloer past het beste? Wordt het vloerverwarming of niet? Ga je voor een gasfornuis of inductie? En waar komen alle stopcontacten?
In HR-termen vertaalt zich dit naar:
In de derde fase ga je aan de slag met het bouwen van jouw HR-huis. Dit is het moment waarop je visie werkelijkheid wordt. Of, zoals Winston Churchill het ooit treffend zei: “Plans are useless, but planning is essential.” Met andere woorden, bereid je voor op onverwachte uitdagingen, zoals een scheve vloer, een verkeerd geplaatste airco of leidingen die ineens zichtbaar zijn terwijl dat niet de bedoeling was.
Om je visie tot leven te brengen, heb je een sterk team nodig dat het project van begin tot eind kan begeleiden. Het is ideaal om mensen te betrekken die al bij de eerdere fasen betrokken waren, omdat zij de context en de details goed begrijpen.
Daarnaast is het belangrijk om één centraal aanspreekpunt te hebben: iemand die de communicatie tussen het projectteam en de uitvoerders strak coördineert.
In HR-termen betekent dit dat je de volgende rollen nodig hebt:
De vierde fase draait helemaal om onderhoud en doorlopende verbetering.
Wanneer is een huis nou écht helemaal af? Eigenlijk nooit. Er blijft altijd wel iets te doen, of het nu gaat om onderhoud of het bijwerken van dingen om alles in topvorm te houden.
In HR-termen betekent dat:
Een succesvol HRTech-project bouw je net zoals een huis: stap voor stap. Als je stappen overslaat, loop je het risico dat alles instort.
De komende weken vertel ik je meer over elke fase, zodat je precies weet wat je nodig hebt voor een succesvol HRTech-project. Wordt vervolgd.